Introduktion till slutartid i fotografering

slutartid
Jag använde en snabb slutartid för detta foto, vilket fryser fågelns rörelse under flygning och resulterar i en skarp bild.
En bild av en fågel som tagits med snabb slutartid

En av de tre viktigaste inställningarna inom fotografering är slutartid, de andra två är bländare och ISO . Slutartiden är ansvarig för två speciella saker: att ändra ljusstyrkan på ditt foto och skapa dramatiska effekter genom att antingen frysa åtgärder eller sudda rörelser. I följande artikel kommer vi att förklara allt du behöver veta om det på ett mycket enkelt språk.

Slutartiden existerar på grund av kamerans slutare – som är en gardin framför kamerasensorn som förblir stängd tills kameran avfyras. När kameran avfyras öppnas slutaren och helt exponerar kamerasensorn för ljuset som har passerat genom din lins. När sensorn är klar med att samla in ljuset stängs slutaren omedelbart, vilket hindrar ljuset från att träffa sensorn. Knappen som avfyrar kameran kallas också ”slutare” eller ”slutarknapp”, eftersom den utlöser slutaren att öppna och stänga.

Vad är slutartid?

Slutarhastighet är hur lång tid kamerans slutare är öppen och exponerar ljus på kamerasensorn. I grund och botten är det hur lång tid din kamera ägnar åt att ta ett foto. Detta har några viktiga effekter på hur dina bilder kommer att se ut.

När du använder en lång slutartid (även känd som en ”långsam” slutartid), kommer du att exponera din sensor under en betydande tidsperiod. Den första stora effekten av det är rörelseoskärpa . Om din slutartid är lång kommer rörliga motiv i ditt foto att se suddiga ut i rörelseriktningen. Denna effekt används ganska ofta i reklam för bilar och motorcyklar, där en känsla av hastighet och rörelse kommuniceras till tittaren genom att avsiktligt sudda ut de rörliga hjulen.

Ett exempel på rörelseoskärpa
Rörelseoskärpa.

Långsamma slutartider används också för att fotografera Vintergatan eller andra föremål på natten, eller i dunkla miljöer med stativ. Landskapsfotografer kan avsiktligt använda långa slutartider för att skapa en känsla av rörelse på floder och vattenfall samtidigt som de håller allt annat helt skarpt.

Vattenfall - 5 sekunders exponering (slutartid)
Slutartid: 5 sekunder (en lång slutartid).

Å andra sidan kan slutartiden också användas för att göra precis tvärtom – frysa rörelser. Om du använder en särskilt snabb slutartid kan du eliminera rörelse även från föremål som rör sig snabbt, som flygande fåglar eller bilar som kör förbi. Om du använder en snabb slutartid när du tar bilder av vatten kommer varje droppe att hänga i luften helt skarpt, vilket kanske inte ens syns för våra egna ögon.

Dolphin - 1/1600 slutartid
Slutartid: 1/1600:e sekund (en snabb slutartid)

Allt ovanstående uppnås genom att helt enkelt kontrollera slutartiden. Sammanfattningsvis fryser snabba slutartider action, medan långa skapar en rörelseeffekt när du fotograferar rörliga föremål.

Hur slutarhastighet mäts

Slutartider mäts vanligtvis i bråkdelar av en sekund när de är under en sekund. Till exempel betyder 1/4 en kvarts sekund, medan 1/250 betyder en-tvåhundrafemtiondels sekund (eller fyra millisekunder).

De flesta moderna DSLR-kameror och spegellösa kameror klarar slutartider på 1/4000-dels sekund som snabbast, medan vissa klarar ännu snabbare hastigheter på 1/8000-dels sekund och snabbare. Å andra sidan är den längsta tillgängliga slutartiden på de flesta DSLR eller spegellösa kameror vanligtvis 30 sekunder. Du kan använda en längre slutartid genom att använda externa fjärrutlösare, om det behövs.

Slutartid och exponering

Den andra viktiga effekten av slutartiden är på exponeringen, som relaterar till ljusstyrkan i en bild. Om du använder en lång slutartid, samlar din kamerasensor mycket ljus, och det resulterande fotot blir ganska ljust. Genom att använda en snabb slutartid utsätts din kamerasensor bara för en liten bråkdel av ljuset, vilket resulterar i ett mörkare foto.

Slutartid-och-exponering-ljusstyrka

Slutartiden är dock inte den enda variabeln som påverkar ljusstyrkan i en bild. Det finns också bländare och ISO , tillsammans med den faktiska ljusstyrkan för scenen framför dig. Så du har viss flexibilitet när du bestämmer dig för en slutartid, men du måste välja dina andra inställningar noggrant.

Slutartid kan vara ett viktigt verktyg för att ta ett foto av rätt ljusstyrka. En solig dag kan du behöva använda en snabb slutartid så att ditt foto inte överexponeras. Eller, om det är mörkt ute, kan en lång slutartid vara nödvändig för att undvika ett foto som är för mörkt (vilket i sin tur kan kräva ett stativ, på grund av rörelseoskärpa från att hålla kameran). För många människor är detta den främsta anledningen till att justera slutartiden : för att se till att dina bilder har rätt ljusstyrka. Ändå är oro för rörelseoskärpa också mycket viktiga och bör inte förbises.

Snabba, Långsamma och Långa slutartider

En snabb slutartid är vanligtvis vad som krävs för att frysa åtgärder. Om du fotograferar fåglar kan det vara 1/1000:e sekund eller snabbare. Men för allmän fotografering av långsammare rörliga motiv, kanske du kan ta bilder på 1/200:e sekund, 1/100:e sekund eller ännu längre utan att introducera rörelseoskärpa.

Långa slutartider är vanligtvis över 1 sekund – då måste du använda ett stativ för att få skarpa bilder. Du skulle använda långa slutartider för vissa typer av fotografering i svagt ljus/natt, eller för att avsiktligt fånga rörelser. Om något i din scen rör sig när du använder långa slutartider kommer det att se väldigt suddigt ut.

Däremellan anses slutartider från 1/100:e sekund till 1 sekund fortfarande vara relativt långsamma. Du kanske inte kan hantera dem utan att introducera kameraskakning från dina händer, särskilt nära en sekunds markering.

Slutarhastighet: Exempel på rörelseoskärpa
Det här fotot är suddigt eftersom jag använde en relativt långsam slutartid på 1/30 sekund.

Detta beror också starkt på ditt objektiv. Vissa objektiv, som Nikon 70-200 mm f/2.8 , har specifik bildstabiliseringsteknik (även känd som ”vibrationsreducering”) i objektivet som kan hjälpa fotografer att ta bilder med mycket långa slutartider när de håller kameror utan att behöva introducera kameraskakning. Andra objektiv har inte vibrationsreducering, vilket innebär att du måste använda den reci rokala regeln istället för att bestämma hur lång din slutartid ska vara utan att introducera oskärpa från kameraskakning. Det är också viktigt att du vet hur man håller en kamera .

Hur man ställer in slutarhastighet

De flesta kameror hanterar slutartider automatiskt som standard. När kameran är inställd på ”Auto”-läge, väljs slutartiden av kameran utan din inmatning (och så även bländare och ISO). Du kan dock fortfarande ställa in slutartiden manuellt om det behövs:

  1. Genom att ställa in kameran på läget ” Slutarprioritet ” väljer du slutartiden och kameran väljer automatiskt bländaren.
  2. Genom att ställa in kameran på “ Manuellt ” läge väljer du både slutartid och bländare manuellt.

Inom båda dessa lägen kan du välja att ställa in ISO manuellt eller automatiskt.

I de flesta fall rekommenderar vi att du låter kameran välja rätt slutartid för dig. Se ändå till att vara säker på att du inte introducerar för mycket rörelseoskärpa i ett foto (eller fryser rörelser som du vill ska bli suddiga). Jag tar upp mer av detta i en artikel om kameralägen , men jag brukar fotografera i läget ”Bländarprioritet” 95 % av tiden, vilket låter kameran beräkna slutartiden automatiskt.

Hur man hittar slutarhastighet

Vet du hur du hittar vad din kameras slutartid är inställd på? Det är vanligtvis väldigt lätt att hitta den. På kameror som har en topppanel är slutartiden vanligtvis placerad i det övre vänstra hörnet, som inringat:

Nikon D90 Top Panel - Slutartid
Slutarhastigheten visas på den övre kamerans LCD-skärm

Om din kamera inte har en övre LCD-skärm, som vissa DSLR-kameror på nybörjarnivå, kan du titta genom sökaren, där du ser slutartiden längst ner till vänster. Och om din kamera varken har en övre LCD-skärm eller en sökare, som många spegellösa kameror, kan du se din slutartid helt enkelt genom att titta på baksidan.

På de flesta kameror visas inte slutartiden direkt som en bråkdel av en sekund – det kommer vanligtvis att vara ett vanligt tal. När slutartiden är längre än eller lika med en sekund, kommer du att se något som 1″ eller 5″ (med citattecknet för att indikera en hel sekund).

Om du fortfarande inte kan hitta slutartiden, ställ in kameran på ” Bländarprioritet ”-läge och se till att du har stängt av ”AUTO ISO”. Börja sedan peka runt din kamera från mörka till ljusa områden. Siffran som ändras kommer att vara din slutartid.

Vanliga frågor om slutarhastighet

Nedan följer några av de vanligaste frågorna om slutartid:

Vad är en långsam slutartid?

En lång slutartid är vanligtvis runt 1 sekund och längre. I jämförelse kan en långsam slutartid referera till en bråkdel av en sekund, till exempel 1/2 eller 1/4.

Vad är en snabb slutartid?

En snabb slutartid kallas ofta den slutartid som är tillräckligt snabb för att frysa åtgärder. Vanligtvis hänvisar fotografer till små bråkdelar av en sekund, till exempel 1/250:e av en sekund eller snabbare när de talar om snabb slutartid.

Hur hittar jag min slutartid?

Slutartiden visas ofta på kamerans övre eller bakre LCD-skärm som en siffra eller bråkdel. Om du trycker ned avtryckaren halvvägs och sedan flyttar kameran mot ett ljusare område, siffran som ändras är vanligtvis din slutartid.

Vilken slutartid är den långsammaste?

Beroende på din kamera är den lägsta slutartiden som är tillåten att använda utan att använda en fjärravtryckare vanligtvis 30 sekunder.

Vilken är den snabbaste slutartiden jag kan använda på min kamera?

Det beror på kamerans kapacitet. De flesta DSLR och spegellösa kameror kan fotografera så snabbt som 1/4000 av en sekund med den mekaniska slutaren. Vissa av de mer avancerade kamerorna kan fotografera så snabbt som 1/8000 av en sekund med mekaniska slutare, och ännu snabbare när man använder elektroniska slutare.

Hur skrivs slutartid?

Slutartiden skrivs alltid i sekunder eller en bråkdel av en sekund. Till exempel visas en 1-sekunds slutartid vanligtvis som en enstaka siffra med ett citattecken eller en bokstav ”s” i slutet av den, som 1″ eller 1s. Medan en bråkdel av en sekund som 1/250 vanligtvis visas som 1/250 eller helt enkelt 250 på de flesta kameror.

Vilken är den bästa slutartiden?

Det finns inget sådant, eftersom det verkligen beror på vad du försöker uppnå.

Hur ändrar jag slutarhastighet på min telefon?

Medan vissa smartphones tillåter ändring av slutartiden med den inbyggda telefonappen, kräver de flesta att du installerar en kameraapp från tredje part för att tillåta ändring av slutartiden. Om du använder en iPhone kan du prova några appar som Camera+ .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.