Vad är ISO? FOTO Den kompletta guiden för nybörjare

Vad är ISO

ISO är en av fotografins tre grundpelare (de andra två är slutartid och bländare ), och det har stor effekt på dina bilder. Hur påverkar kamerans ISO dina bilder? I den här artikeln kommer vi att introducera ISO för nybörjare och förklara hur man använder det effektivt för bästa möjliga resultat.

 

Vad är ISO?

I mycket grundläggande termer är ISO helt enkelt en kamerainställning som gör ett foto ljusare eller mörkare. När du ökar ditt ISO-tal blir dina foton allt ljusare. Av den anledningen kan ISO hjälpa dig att ta bilder i mörkare miljöer, eller vara mer flexibel med dina inställningar för bländare och slutartid.

Men att höja din ISO får konsekvenser. Ett foto som tagits med för högt ISO kommer att visa mycket korn, även känt som brus , och kanske inte kan användas. Så att göra ett foto ljusare via ISO är alltid en kompromiss. Du bör bara höja din ISO när du inte kan göra bilden ljusare via slutartid eller bländare istället (om du till exempel använder en längre slutartid skulle göra att ditt motiv blir suddigt).

ISO-ljusstyrkadiagram
Notera hur mycket ljusare bilden blir när ISO höjs från 100 till 1600

Vad är meningen med ISO?

Förkortningen ISO står för ”International Organization for Standardization”. Kamera ISO hänvisar dock inte direkt till den organisation som skapar olika teknik- och produktstandarder. Ända sedan två filmstandarder kallade ASA och DIN slogs samman till ISO-standarder 1974 (senare reviderade för både film och digital fotografering), hänvisades de till som ett ord ”ISO” från den tidpunkten. Även om ISO från början endast definierade filmkänslighet, antogs den senare av digitalkameratillverkare med syftet att bibehålla liknande ljusstyrka som film.

Vanliga ISO-värden

Varje kamera har olika ISO-värden (kallas ibland ISO-hastigheter ) som du kan använda. En vanlig uppsättning är följande:

 • ISO 100 (låg ISO)
 • ISO 200
 • ISO 400
 • ISO 800
 • ISO 1600
 • ISO 3200
 • ISO 6400 (hög ISO)

Helt enkelt, när du dubblar ditt ISO-tal, dubblar du ljusstyrkan på fotot. Så ett foto med ISO 400 blir dubbelt ljusare än ISO 200, vilket blir dubbelt ljusare än ISO 100.

Vad är Bas ISO?

Den lägsta inbyggda ISO på din kamera är din ”bas ISO”. Detta är en mycket viktig inställning, eftersom den ger dig möjligheten att producera den högsta bildkvaliteten, vilket minimerar synligheten av brus så mycket som möjligt. Vissa äldre DSLR-kameror och ett antal moderna kameror, som Fuji X-T2 har en grund-ISO på 200, medan de flesta moderna digitalkameror har en bas-ISO på 100 men en del dyrare kameror kan ha ända ner till 50 ISO.
Optimalt bör du alltid försöka hålla dig till bas-ISO för att få högsta bildkvalitet . Det är dock inte alltid möjligt att göra det, särskilt när man arbetar i svagt ljus.

Sidanteckning:

Vissa kameror har utökade ”HI” och ”LO”-värden för ISO som kan sträcka sig utanför deras ursprungliga räckvidd. Dessa är dock helt simulerade och sänker din bildkvalitet. Vi rekommenderar att du undviker dem.

Låg vs hög ISO brussynlighet

För att ge ett exempel på två bilder tagna med olika ISO-värden, ta en titt på jämförelsen nedan. Var uppmärksam på brusnivån (kornighet och fläckiga färger) i bilderna:

Jämförelse mellan ISO 200 och ISO 3200

Skillnaden är tydlig – bilden på ISO 3200 har mycket mer brus än den på ISO 200 (som jag ljusnade upp med en lång slutartid istället). Det är därför du bör undvika höga ISO:er när det är möjligt, om inte förhållandena kräver att du använder dem.

Hur man ändrar ISO

Att ändra ISO varierar från kamera till kamera. Här är några vanliga sätt att ändra ISO:

 • För att börja, gå in i ett läge som låter dig välja ISO själv. Gå ur automatiskt läge och gå till Manuell , Slutarprioritet , Bländarprioritet eller Program (vi tenderar att föredra Bländarprioritet eller Manuell).
 • För DSLR-kameror på ingångsnivå och spegellösa kameror behöver du förmodligen öppna en meny (eventuellt ”snabbmenyn”) och hitta avsnittet för ISO. Välj önskat värde eller ställ in det på Auto.
 • För avancerade kameror kan det finnas en dedikerad ”ISO”-knapp på kameran. Tryck på den medan du snurrar på ett av hjulen för att ändra din ISO-inställning. Om du inte ser en knapp märkt ”ISO”, är det fortfarande möjligt att din kamera låter dig programmera en för att utföra denna uppgift.
 • Andra kameror kan ha ett dedikerat hjul som redan har olika ISO-inställningar markerade. Detta gör saker ännu enklare.

Kontrollera din kameramanual om du fortfarande är osäker. Det är dock värt att vara mycket bekant med hur du ändrar din ISO-inställning snabbt, eftersom det är något du förmodligen kommer att justera ganska ofta, speciellt om du fotograferar i svagt ljus utan stativ eller blixt.

Vilken ISO-kamera ska du använda?

Många fotografer förstår grunderna i ISO, men de är inte säkra på vilket ISO-värde de ska välja i fältet. I praktiken finns det en anledning till att din kamera tillåter ett så brett utbud av ISO-inställningar: Olika situationer kräver olika ISO. Nedan kommer vi att täcka några av de vanliga scenarierna du kan stöta på.

När ska man använda låg ISO

Som diskuterats ovan bör du alltid försöka hålla dig till den lägsta ISO (bas ISO) för din kamera, som vanligtvis är ISO 100 eller 200, när du kan. Om det är mycket ljus är du fri att använda en låg ISO och minimera uppkomsten av brus så mycket som möjligt.

Även i svaga eller mörka miljöer kanske du fortfarande kan använda en låg ISO. Till exempel om du har din kamera monterad på ett stativ eller sitter helt stilla på ett bord. I så fall kan du tryggt använda en låg ISO och göra ditt foto ljusare via en lång slutartid istället, eftersom du inte kommer att introducera kameraskakning. Kom dock ihåg att om din kamera använder en lång slutartid kommer allt som rör sig att se ut som ett spöke:

Å nej! Det är en SPÖKETTACK!
Å nej! Det är en SPÖKETTACK!

Skojar bara såklart! Det är en person som är föremål för den långa exponeringstest. Man ställde in kameran på lägsta ISO för att behålla detaljerna, vilket krävde en lång slutartid på fem sekunder för att få ett tillräckligt ljust foto. Personen satt still medan annan klev in en kort stund för att presentera spöket.

När ska man använda hög ISO

Även om det är idealiskt att använda låga ISO, kommer det att finnas många gånger då en hög ISO är nödvändig för att ta ett bra foto i första hand. Den enkla anledningen är att du ofta kämpar mot rörelseoskärpa , och du måste välja mellan ett skarpt foto med högt ISO eller ett suddigt foto med lågt ISO. Ta en titt på bilden nedan:

Svarta skimmers
En bild av svarta skimmers tagna med ISO 800 och 1/2000 slutartid

Man fångade dessa Black Skimmers på 1/2000-dels sekund och ISO 800. Här behövde ens kamera 1/2000-dels sekund för att helt frysa fåglarna medan de var under flygning. Vad hade hänt om jag hade ställt in ISO 100 på min kamera istället? Man skulle ha behövt en slutartid på 1/250-dels sekund för att ta ett ljust foto. Vid den inställningen skulle det ha blivit mycket oönskad rörelseoskärpa i bilden, eftersom fåglarna rörde sig så snabbt. Kort sagt, man skulle ha förstört bilden.

Summan av kardemumman är att du bör öka ISO när det inte finns tillräckligt med ljus för att kameran ska kunna ta en skarp, ljus bild på något annat sätt. När man tar handhållna bilder inomhus utan blixt, ställer jag alltid in min ISO på ett högre värde för att fånga ögonblicket utan att införa oskärpa. Eller, när du fotograferar ultrasnabb action som på fågelbilden ovan, är det ofta nödvändigt att höja din ISO.

På de flesta kameror finns en inställning för Auto ISO , som fungerar utmärkt i miljöer med svagt ljus. Det fina med denna inställning är att du matar in den maximala ISO du är villig att använda, så att kameran inte överskrider den gränsen. Personligen, om jag vill begränsa mängden brus i ett foto, kommer jag att ställa in min maximala ISO till något som ISO 800, 1600 eller 3200. Nackdelen är att kameran kommer att börja använda progressivt längre slutartider om den når dessa ISO gränser, vilket leder till mer rörelseoskärpa. Allt är en avvägning!

Minimera brus och maximera bildkvaliteten

Vissa fotografer tycker att det bästa sättet att ta bilder av hög kvalitet är att använda Bas ISO 100 % av tiden. Men som visats ovan är det helt enkelt inte sant. Ibland befinner du dig i mörka miljöer när du inte har något annat val än att använda en högre ISO.

Du bör bara använda bas ISO när det finns tillräckligt med ljus för att göra det. Försök inte tvinga ISO 100 i en mörk miljö, annars blir dina bilder alldeles för mörka. På samma sätt, om du använder en snabb slutartid för att fånga action, är det i princip samma sak som att ta bilder i en mörk miljö (eftersom du strikt begränsar hur lång tid din kamerasensor kan fånga ljus). Så för vissa typer av sport- och actionfotografering kan en hög ISO vara ditt enda alternativ.

För att maximera din bildkvalitet, här är de fyra stegen du behöver följa:

 1. Välj den bländarinställning som ger ditt önskade skärpedjup .
 2. Ställ in din ISO till dess basvärde och ställ in din slutartid på vilken inställning som helst som ger en korrekt exponering.
 3. Om ditt motiv är suddigt, höj ditt ISO gradvis och använd en snabbare slutartid tills rörelseoskärpan försvinner.
 4. Om din ISO blir för hög och du fortfarande har möjlighet att använda en bredare bländare öppnar du den tills ISO kommer till en mer hanterbar nivå, även om det innebär att du offra en del av ditt önskade skärpedjup.

Det är allt som krävs! Om du följer dessa steg får du maximal bildkvalitet varje gång. Du hittar den perfekta balansen mellan brus, rörelseoskärpa och skärpedjup.

Vanliga ISO-myter och missuppfattningar

ISO har många myter kring det, inklusive några som är ganska vanliga att höra. I det här avsnittet kommer vi snabbt att ta itu med några av dessa problem så att du inte blir vilseledd om det här ämnet i framtiden.

Är ISO ”Sensor Sensitivity”?

Detta är den vanligaste myten relaterad till ISO. Det är något du kommer att se över hela webben (och i tryck). Men även om det kan hjälpa dig att tänka på ISO som att ”agera som” kamerasensorkänslighet, är det inte vad det faktiskt gör. Istället har digitala sensorer bara en enda känslighet, oavsett din ISO. Det är mer korrekt att säga att ISO är som en kartläggning för att tala om för din kamera hur ljust det utgående fotot ska vara, givet en viss ingångsexponering.

Är ISO en del av exponeringen?

Nej, ISO ingår inte i exponeringen. Slutartid och bländare gör ditt foto ljusare genom att fysiskt fånga mer ljus . ISO gör inte det; istället gör det i huvudsak ljusare foton du redan tagit. Så fotografer anser inte att det är en del av exponeringen.

Är att höja ISO precis som att göra ditt foto ljusare på en dator?

Detta är en smart fråga, men återigen, det är helt enkelt en missuppfattning. Att göra ett foto ljusare på din dator kan fungera på många sätt som att höja din ISO, eftersom det gör bruset mer synligt (och det leder till en ljusare bild). Men den enkla skillnaden är att en höjning av din ISO i kameran nästan alltid ger bättre bildkvalitet än att göra ett foto ljusare på din dator. Med andra ord är det bättre att använda ISO 800 när det behövs, snarare än att göra ett ISO 100-foto ljusare i en enorm grad i efterbehandlingsprogram som Lightroom!

Hur påverkar ISO ett foto?

ISO ökar eller minskar ljusstyrkan på ett fotografi, men påverkar också både korn-/brusnivåer och dynamiskt omfång. Vid den lägsta (bas) ISO-inställningen kommer dina bilder att ha minst mängd brus och det högsta dynamiska omfånget, vilket ger dig störst flexibilitet vid efterbearbetning. När ISO höjs ökar brusnivåerna och det dynamiska omfånget minskar vanligtvis också.

Vilken är den bästa ISO-inställningen för svagt ljus?

När du fotograferar i svagt ljus kommer din slutarhastighet vanligtvis att minska, vilket resulterar i kameraskakning eller rörelseoskärpa. För att undvika sådana problem bör du öka ISO-inställningen till ett högre värde, till exempel ISO 1600. Beroende på din bländare och ljusförhållanden kan du behöva öka ISO ännu mer.

Vilken är den bästa ISO-inställningen för landskapsfotografering?

När du fotograferar landskap bör du använda ett stativ och ställa in din ISO på kamerans bas-ISO, som vanligtvis är 100.

Slutsats

Om du har några frågor, kommentarer eller feedback, skriv dem i kommentarsfältet nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.