Hur man tar bra bilder

Hur man tar bra bilder

En av frågorna som jag ständigt får från några av mina vänner och bloggläsare som precis börjat fotografera är ”Hur kan jag ta bra bilder med det jag har, utan att lägga för mycket pengar på nya kameror och objektiv?”. Ända sedan DSLR och spegellösa har blivit mer prisvärda och folk började köpa avancerade ”entry-level” kameror har det funnits ett stort intresse för fotografering från allmänheten. Ett stort hinder som alla möter vid ett eller annat tillfälle är det faktum att när de flesta professionella fotografer visar utrustningen de använde för att göra snygga bilder, skapar det ett intryck av att endast dyr utrustning kan producera fantastiska fotografier. Vad händer därifrån,

 

Om du inte har en DSLR-kamera ännu och behöver lite hjälp med att köpa den, rekommenderar jag att du läser min artikel om hur du köper en DSLR-kamera . Se även DSLR vs Spegellös/DSLR .

Solnedgång solros
NIKON D3S + 24-70 mm f/2.8 @ 38 mm, ISO 3200, 1/50, f/8.0

Som jag påpekade i min köpguide för DSLR , är det inte nödvändigt att ha dyr utrustning för att producera snygga bilder. Jag säger alltid till folk när de köper sin första DSLR-kamera, att ”en DSLR på ingångsnivå kommer att ge dig 90% dit”. Visst, professionell utrustning kommer alltid att vara bättre och snabbare än nybörjarutrustning, trots allt, det är därför den kallas ”professionell”. Vissa nybörjarkameror som Nikon D5600 kommer dock väldigt nära eller överträffar, enligt vissa recensioner, till och med professionella kameror som D500 när det gäller bildkvalitet.

Den största skillnaden mellan icke-professionell och professionell utrustning nuförtiden är en uppsättning avancerade funktioner, inte nödvändigtvis bara kvaliteten på kamerasensorn. Jämfört med DSLR-kameror på nybörjarnivå och spegellösa, har professionella kameror vanligtvis de flesta alternativen, har mer hållbara slutare och snabbare bildhastigheter, kan hantera onormala temperaturer/fuktighet, har snabbare bearbetningshastighet, bättre autofokus, och så vidare. ”Top of the line” professionell utrustning (som Nikon D850/Z7/D5) ger lägre brusnivåer, bättre dynamiskt omfång och högre bildkvalitet – allt tack vare en större fullformatssensor – medan alla DSLR-kameror på ingångsnivå och spegellösa kameror på marknaden idag har ”crop factor”-sensorer. Nikons DSLR-kameror för nybörjare har 1,5x crop-faktor, medan Canons DSLR-kameror för nybörjare har 1,6x crop-faktor. Jag ska inte gå in så mycket på vad ”crop factor” är,denna artikel .

Men glöm beskärningsfaktorer, sensortyper och annat tekniskt skräp – ställ dig själv en fråga: vem skulle ha en bättre målning, en fantastisk konstnär med en medelmåttig pensel eller en nybörjare med den mest avancerade penseln på planeten? Svaret är uppenbart … en kamera är bara ett verktyg i en fotografs verktygslåda. Ge nu samma avancerade pensel till den store konstnären och han kommer att skapa ännu bättre målningar. Det är därför professionella fotografer köper den bästa utrustningen – eftersom de vet hur man får ut det mesta av det.

Om den idén låter galen för dig, ta en titt på videon gjordes om hur du tar bra bilder med  vilken kamera som helst:

 

Hur som helst, den här artikeln handlar inte om att diskutera kamerautrustning. Låt oss gå vidare till hur du kan använda det du har idag och lära oss hur du tar bra bilder.

 

1) Lämna inte din kamera hemma

Det här kanske låter besvärligt, men hur bra är din kamera om du lämnar den hemma? Jag har missat så många fina fototillfällen bara för att jag glömde ta med mig kameran. Oavsett om det är något dumt eller helt unikt, kan ha en kamera med dig ge dig de där sällsynta ögonblicken en gång i livet.

2) Ta massor av bilder

Ju mer du fotograferar, desto mer lär du dig – så enkelt är det. Använd varje tillfälle att ta bilder, oavsett om det är tidigt på morgonen eller sent på natten. Genom att ta många bilder kommer du att börja förstå hur du använder din kamera i olika ljusförhållanden och vad som fungerar och inte. Samtidigt, när dina bilder inte blir lika bra, kommer du att börja forska mer och läsa artiklar, böcker, tidskrifter och onlineforum för att försöka hitta en lösning på ditt problem. Så småningom kommer du att lära dig av dina misstag och kommer att få en hel del kunskap om hur du använder din utrustning effektivt.

3) Besök lokala djurparker, botaniska trädgårdar, fjärilspaviljonger och djurreservat

Att fotografera vilda djur kan bli mycket dyrt och potentiellt riskabelt. Om du inte äger ett långt teleobjektiv kan du prova att kolla in din lokala djurpark eller djurreservat för fantastiska fotomöjligheter. Större djurparker med gott om öppna ytor är bra för fotografering, eftersom staket och andra konstgjorda föremål inte är lika märkbara. Du kan komma ganska nära vissa djur och fånga fantastiska ögonblick.

Stor hornuggla
NIKON D300 @ 200 mm, ISO 200, 1/250, f/5.0

Botaniska trädgårdar och fjärilspaviljonger är bra för makro-/närbildsfotografering. Du kan experimentera med blommor, fjärilar och andra insekter vid olika tidpunkter på dygnet och inte bara lära dig mycket under processen, utan också fånga vackra bilder. Alla älskar blommor och fjärilar!

4) Gå med i lokala och onlinefotoklubbar och fotografera med proffsen

Sök online efter fotoklubbar i ditt område och du kommer med största sannolikhet att hitta åtminstone flera lokala fotoklubbar. Många av dessa klubbar är antingen gratis eller har mycket små månatliga medlemsavgifter. Gå med i en eller flera av dessa klubbar och inte bara kommer du att lära dig av andra fotografer, utan du kommer också att få tillgång till värdefull information om lokala evenemang som kan vara värda att gå på och fotografera. Hitta avancerade fotografer och proffs, som är riktigt bra på vad de gör och fråga om du kan hjälpa dem i något av deras jobb. Du kommer att bli förvånad över hur vänliga och hjälpsamma många av fotograferna är och du kommer att lära dig mycket av dem.

5) Överväg fotografiverkstäder

Om du har lite extra pengar, överväg att investera i en fotoverkstad. Workshops kan vara så billiga som $20-50 för en session i en stor auditorium eller så dyra som flera tusen dollar om du är i en liten grupp med en välkänd fotograf. Workshops är bra för den som vill lära sig fotografering snabbt av riktiga proffs. Själv har jag aldrig deltagit i en workshop och hade inget emot att lägga extra tid på att läsa böcker/artiklar och lära av andra fotografer, men om du vill påskynda din inlärningsprocess snabbt, hitta en workshop som passar dina behov bäst och satsa på det.

 

6) Få ner och smutsa ner

Om du fortfarande tar de flesta av dina bilder stående rakt, i ögonhöjd, bör du börja experimentera med vinklar. Försök att gå ner på knä eller till och med lägg dig på marken för att få ett annat perspektiv. Att bli låg kan ge fantastiska resultat, särskilt när man fotograferar människor och djur.

Familjeporträtt
NIKON D4 + 85 mm f/1.8 @ 85 mm, ISO 110, 1/125, f/3.2

7) Lär dig hur du tar skarpa bilder

Jag föreslår att du läser min artikel om att ta skarpa bilder och undvika oskärpa . Mjuka och suddiga bilder kan vara mycket nedslående och om du har problem med att skapa skarpa fotografier kommer den här artikeln definitivt att vara till stor hjälp för dig.

8) Använd en cirkulär polarisator för landskapsfotografering

Jag har precis avslutat en artikel om hur man använder en cirkulär polarisator som du bör ta en titt på. Det här går emot vad jag har sagt ovan om att fotografera med vad du äger, men jag anser att en polarisator är ett viktigt verktyg i varje fotografs väska, så jag rekommenderar starkt att du provar en om du aldrig har gjort det förut, speciellt för landskapsfotografering.

Bästa 2016 - Nasim Mansurov (28)
Canon EOS 5D Mark IV + EF24-70mm f/4L IS USM @ 39mm, ISO 200, 1/4, f/8.0

9) Använd ett stativ

Om du inte redan äger ett stativ rekommenderar jag att skaffa ett så snart du kan. Varför? Eftersom ett stativ kommer att öppna upp nya möjligheter för fotografering i svagt ljus för dig. Du kan experimentera med ljuset på natten och fånga riktigt vackra bilder av saker som kommer till liv på natten. Med ett stativ kan du ta skarpa fotografier av icke-rörliga motiv och sudda ut rörliga motiv, vilket skapar mycket intressanta och dynamiska fotografier.

Måne
NIKON D800E + 800 mm f/5.6 @ 1600 mm, ISO 800, 1/500, f/11.0

Du kan också använda ett stativ för att fotografera blixtar , fotografera månen , ägna dig åt nattmålning med en ficklampa, fotografera fyrverkerier och solnedgångar och mycket mycket mer!

Med ett stativ kan du använda mycket låga ISO-nivåer för högsta bildkvalitet och lägsta mängd brus. Du kan också använda små bländare som f/16 för att få ett mycket högre skärpedjup eller skapa HDR-bilder ( high dynamic range ).

10) Skjut under Golden Hours

Hårt direkt solljus kan producera riktigt fula skuggor inte bara på människors ansikten, utan på alla andra föremål runt omkring dig också, vilket resulterar i dåliga fotografier. Den bästa tiden att ta bilder är tidiga morgnar och sena eftermiddagar – det är då ljuset är vackert och mjukt. Uppenbarligen varierar tiderna för soluppgång/solnedgång under året, så bara Google efter ”soluppgångstider för solnedgången” och leta upp din stad. För landskapsfotografering vill du vara på scenen före soluppgång och solnedgång för att fånga de första och sista ljusstrålarna, medan för porträttfotografering verkar två timmar efter soluppgången och två timmar före solnedgången vara de bästa tiderna. Självklart måste man ta hänsyn till väderförhållandena också. Jag älskar att fotografera porträtt när himlen är täckt av tunna moln, eftersom moln kan sprida ljuset och få det att landa väldigt mjukt på huden.

Bästa 2016 - Nasim Mansurov (14)
NIKON D810 + 24-70 mm f/2.8 @ 40 mm, ISO 64, 13/10, f/8.0

11) Fotografera i RAW och använd Lightroom för efterbehandling

Om du fortfarande använder JPEG för dina bilder är det dags att gå över till RAW. Varje DSLR idag kan spela in bilder i RAW-format, så ställ bara in den på RAW och gå inte tillbaka till JPEG. En RAW-bild kallas ”rå” av en anledning – det är en obearbetad bild med mycket fler färger att arbeta med än en JPEG-bild. RAW ger dig mycket mer flexibilitet och är att föredra för tryck, eftersom du kan konvertera den till vilken färgrymd du önskar. RAW tar mer plats än JPEG, men minnet är så billigt numera att det inte är ett stort problem. När det kommer till lagring på din PC kan en hårddisk med stor kapacitet köpas för mindre än $100 och du skulle behöva massor av bilder för att fylla upp allt, så PC-lagring är inte heller ett problem. Förutom det finns det ingen anledning till varför du inte ska fotografera i RAW!

Adobe Photoshop Lightroom

Om du fortfarande manuellt lagrar dina bilder på din hårddisk i olika mappar rekommenderar jag starkt att du installerar Adobe Photoshop Lightroom. Innan jag började använda Lightroom brukade jag bearbeta alla mina bilder i Adobe Photoshop + Camera Raw och processen var inte bara väldigt lång och krånglig, utan även mina filer var utspridda överallt och ingenting var organiserat. Efter att jag började använda Lightroom insåg jag att jag borde ha gjort det för länge sedan – det gjorde en enorm skillnad i hur jag kan lagra mina bilder, bearbeta och organisera dem. Förresten, för de som älskar Camera Raw – Lightroom har varenda funktion i Camera Raw integrerad direkt i Develop-modulen, så att du inte kommer att missa något. Och ja, jag har provat många andra bildbehandlingssviter där ute och ingen av dem är lika bra som Lightroom.

12) Res och hitta bra platser för fotografering

Sitt inte bara hemma och förvänta dig fantastiska bilder. Hitta lokala och statliga parker eller kanske till och med nationalparker som kan vara nära dig (med nära menar jag inom ett acceptabelt köravstånd) och leta efter potentiellt bra platser för fotografering. För landskapsfotografering måste du utveckla ett öga för vad som ser bra ut och vad som inte gör det. Till exempel är en stilla sjö ett bra sätt att skapa en spegelbild som kan se exceptionellt vacker ut under soluppgången eller solnedgången, när molnen, träden och andra föremål speglas på sjön. Så om du hittar en måttligt stor stilla sjö, försök att komma dit vid soluppgång och solnedgång några gånger och se vad du kan få (ett stativ kan vara nödvändigt för att få en bra bild). För porträttfotografering, kör runt och se om du kan hitta platser som ser bra ut i bakgrunden. Det fina med porträttfotografering är att en bra bakgrund ofta är lätt att hitta – allt du behöver göra är att hitta något intressant, som en gammal byggnad, ett målat staket eller ett gammalt träd. Använd din fantasi och du kommer snart att hitta fantastiska platser runt omkring dig. Om du har råd att resa, gör det så mycket som möjligt och som jag redan har påpekat ovan, bär alltid din kamera med dig!

Bästa 2016 - Nasim Mansurov (31)
NIKON D810 + 24-120 mm f/4 @ 24 mm, ISO 64, 1/1, f/11.0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.