Beroende på vad man ska använda vaniljkrämen till brukar man justera hur tjock den blir. Om man bara ska ha den som tillbehör till en paj t.ex. så behåller man receptet som det är. Men för tårtfyllning vill man gärna ha den tjockare och har då antingen i en extra äggula (vilket vi tycker ger bäst och krämigast resultat) eller 1 msk extra maizena.
För 1 sats
Ingredienser
- 2,5 dl mjölk
- 1 krm vaniljpulver [eller 1 vaniljstång]
- 0,75 dl strösocker
- 3 äggulor
- 0,3 dl majsstärkelse
- 50 g smör, mjukt
Gör så här
- Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
- Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
- Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medelvärme under fortsatt omrörning. Låt krämen tjockna under omrörning. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret under omrörning.
- Häll sedan över krämen i en kall skål. Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
