Birigitta Rasmussons recept på en utsökt mandelbakelse med en fyllning av ricotta och mandellikör krönt med ett svävande toscaflarn.
Ingredienser
För 8 personer
Botten
- 150 g mandelmassa
- 1 ägg
- 2 tsk vetemjöl
- 0,5 tsk bakpulver
Toscaflarn
- 35 g mandelspån
- 3 msk strösocker
- 50 g smör
- 1 msk vetemjöl
- 1 msk mjölk
- 0,5 msk sirap
Fyllning
- 200 g ricotta
- 2 msk strösocker
- 2 msk amarettolikör
kan vara bra att köpa: Bakform —>
Gör så här
Mandelbotten
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Riv mandelmassan grovt. Rör sedan sedan ner ägget så att smeten blir porös. Blanda till sist i mjölet och bakpulvret.
- Häll smeten i en välsmord och bröad form, ca 24 cm i diameter, helst med löstagbar kant.
- Grädda kakan ca 12 minuter. Låt kakan svalna något och lossa den försiktigt.
Toscaflarn
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Blanda mandeln, sockret, smöret, mjölet, mjölken och sirapen i en kastrull.
- Sjud alltsammans på svag värme under försiktig omrörning.
- Bred ut smeten i en smord pannkakslagg, ca 24 cm i diameter, eller form med löstagbar kant
- Grädda botten mitt i ugnen 6-8 minuter eller tills botten fått vacker guldgul färg.
- Låt bottnen svalna något innan den lossas, låt den kallna.
Fyllning
- Rör ricottan med socker och amaretto till en jämn smet. Bred krämen på mandelbottnen. Lägg tocsabottnen ovanpå.
- Ev. kan mandelbottnen dränkas in med mandellikör.
Nu är det bara att njuta av denna underbara bakelse.